Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 gałązek natki pietruszki
  • po około 300 g resztek ugotowanego mięsa z rosołu i ugotowanych warzyw z rosołu (marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora)
  • 1 duże jajko
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • po ½ łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu mielonego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 20 g oleju
  • 15 g butki tartej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • masło do natłuszczenia formy
wykonanie:

Pokrojoną cebulę smażę na odrobinie oleju na złoty kolor. Razem z czosnkiem, natką pietruszki, mięsem i warzywami mielę maszynką do mięsa przez małe dziurki (można do tego wykorzystać również blender). Do mięsno-warzywnej masy dodaję resztę składników. Dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Foremki typu keksówki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wykładam w nie masę pasztetową, posypuje wierzch bułką tartą i dowolnymi suszonymi przyprawami i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Odstawiam do ostudzenia. Podaję pokrojony w plastry jako dodatek do świeżego pieczywa.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież