Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:
Wykonanie:

Szynkę nacieram majerankiem i czosnkiem. Resztę przypraw zagotowuję w 1,5 litra wody, dodaję 10 dag soli i pół łyżeczki cukru.
Mięso wkładam do kamiennego (ewentualnie szklanego) naczynia, zalewam letnią zalewą, przykrywam i pozostawiam na 4 dni. Po zapeklowaniu wyjmuję, lekko osuszam. Gotuję lub piekę w rękawie lub żaroodpornym naczyniu w piekarniku w temp. 180°C około 1,5 godz. Dobra jest zarówno na ciepło, jak i zimno.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/222-szynka-domowa-peklowana-2