Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • 1,5 kg mięsa szynki
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • parę ziaren jałowca
Wykonanie:

Szynkę nacieram majerankiem i czosnkiem. Resztę przypraw zagotowuję w 1,5 litra wody, dodaję 10 dag soli i pół łyżeczki cukru.
Mięso wkładam do kamiennego (ewentualnie szklanego) naczynia, zalewam letnią zalewą, przykrywam i pozostawiam na 4 dni. Po zapeklowaniu wyjmuję, lekko osuszam. Gotuję lub piekę w rękawie lub żaroodpornym naczyniu w piekarniku w temp. 180°C około 1,5 godz. Dobra jest zarówno na ciepło, jak i zimno.

Komentarze  


#1 tadeusz 2020-04-07 11:02
Moja żona przystąpiła do "produkcji" szynki... Pewnie niedługo Wielkanoc...
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież