Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
żurek
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • 1 litr wywaru z włoszczyzny,
  • 1 szklanka zakwasu,
  • 20 dag białej kiełbasy,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek

 

Wykonanie:

Kiełbasę, boczek i cebulę kroję w kostkę. Razem z tłuszczem i roztartym czosnkiem podsmażam. Dodaję do wywaru. Wlewam zakwas i razem z majerankiem i przyprawami chwilę gotuję. Mąkę mieszam z wodą i zaciągam żurek. Doprawiam do smaku. Można dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.

 

Składniki na zakwas:
  • 2 szklanki żytniej mąki,
  • skórka razowego chleba,
  • 2 ząbki czosnku.

 

Wykonanie:

Przygotowuję zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu lub szklanym słoju zalewam wrzątkiem 2 szklanki mąki, tak aby powstało rzadkie ciasto. Gdy ostygnie dodaję 1 litr przegotowanej letniej wody, skórkę razowego chleba i roztarty czosnek. Przykrywam gazą, odstawiam na trzy dni w ciepłe miejsce.

Do przygotowania tradycyjnych żurków można użyć gotowych już zakwasów w butelkach dostępnych w większości sklepów spożywczych.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież