Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut

składniki:

  • około 400 g pokruszonych ciastek, ciast, bab, muffinek - ważne, żeby były suche - bez masy kremowej, żelatyny, galaretek, czy owoców, mogą być za to z bakaliami (jeśli kuleczki robimy tylko z resztek ciast warto dodać do masy jednak trochę suchych herbatników)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki rodzynek (wcześniej można je namoczyć w alkoholu, można je też zastąpić innymi bakaliami)
  • około 200 g gęstych powideł (ją najlepsze bo niezbyt słodkie. Można je zamienić na dżem lub marmoladę)
  • 60-70 g masła
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego albo masła orzechowego
  • opcjonalnie 2 łyżki kakao (jeśli użyliśmy dużo ciemnych, czekoladowych resztek ciast można go nie dodawać)
składniki do obtoczenia:

posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao, polewa czekoladowa, pokruszone herbatniki itp.

wykonanie:

Ciastka i ciasta kruszę (można też zmielić). Zagotowuję mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzoną masę mieszam z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodaję rodzynki lub inne bakalie. Wszystko zagniatam do otrzymania jednolitej masy. Formuję z niej kulki, obtaczam je wybranych posypkach lub w polewie czekoladowej. Odstawiam do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież