Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
 Składniki:
  • 1 paczka herbatników
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 ml 36% śmietany kremówki
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • 80 dag naturalnego twarożku
  • 1/4 szklanki mleka

 

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczam w małej ilości mleka. Ubijam śmietanę z cukrem, po czym dodaję po łyżce serka. Gdy masa będzie gładka, wlewam rozpuszczoną żelatynę, stale miksując. Na blaszce układam herbatniki. Rozsmarowuję na nich połowę masy, układam truskawki, przykrywam resztą kremu i wygładzam wierzch. Wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekoruję truskawkami.

 

Komentarze  


#4 Hotka 2016-06-13 09:05
Witam :) ja najczęściej używam naszego lokalnego serka rawickiego tzw. krówki :) zdarza mi się również używać serka z wiaderka :) blaszkę do tego deseru mam średniej wielkości blaszkę o wymiarach 25/36 cm :)
Cytować
#3 Magda 2016-06-12 11:17
Mogłabym prosić o podanie przykładowego serka, który można użyć do ciasta?? I na jaki rozmiar blachy są podane ilości?
Cytować
#2 Hotka 2016-06-02 15:12
no faktycznie Krysiu - nie sądzę byś ubiła "słabszą" śmietankę niż 30% :)
Cytować
#1 Krystyna 2016-05-31 12:43
TZW. - sernik na zimno. A można ciut cieńszą śmietankę? Wiem wiem, że zaraz powiesz - nie będzie taka smaczna i się może nie ubić tak, jak kremówka, ale...
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież