Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki na spód:
  • 250 g herbatników
  • ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny
składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 190 ml śmietany kremówki 36%
  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
składniki na polewę czekoladową:
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
ponadto:
  • świeże borówki
  • 1 wafelek kokosowy w białej czekoladzie
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
wykonanie:

Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Na koniec dodaję wiórki kokosowe. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję borówkami, i kawałkami wafelka w białej czekoladzie. Całość posypuję wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież