Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
tort makowy
trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny

Biszkopt jasny

Składniki:

 

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijam na parze, odstawiam i ubijam do wystudzenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Piekę w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.

 

Biszkopt ciemny

Składniki:

 

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijam na parze, odstawiam i ubijam do wystudzenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszam. Piekę w tortownicy w temperaturze 180ºC przez 50 minut.

 

Masa budyniowa

Składniki:

 

Wykonanie:

Z podanych składników gotuję budyń. Po wystudzeniu ucieram z masłem.

 

Masa makowa

Składniki:

 

Wykonanie:

Mak sparzam, odsączam i mielę. Masło ucieram z cukrem pudrem i żółtkami. Dodaję mak, rodzynki i olejek.

 

Mus jabłkowo - galaretkowy

Składniki:

 

Wykonanie:

Gotuję galaretki w 1,5 szklanki wody. Dodaję do musu jabłkowego, mieszam i studzę.

 

Tort

Pozostałe składniki:

 

Wykonanie:

W szklance wody mieszam cukier ze spirytusem - do nakropienia krążków biszkopta. Każdy biszkopt kroję na pół i skrapiam słodką wodą ze spirytusem. Układam: ciemny biszkopt, połowę masy budyniowej, mus jabłkowo - galaretkowy, biały biszkopt, masę makową, ciemny biszkopt, masę budyniową, powidła śliwkowe, biały biszkopt. Wierzch i boki tortu smaruję masą makową, wierzch oblewam polewą czekoladową, a boki obsypuję orzechami. Można dekorować według własnego pomysłu.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/174-tort-makowo-owocowy