Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 279
Naleśniki można jadać na śniadanie, obiad i kolację. Są proste w przygotowaniu i zależnie od dodatków dzięki nim stworzymy danie na słodko lub na słono. Cienkie smażone placki przypadną więc do gustu każdemu. Warto je zrobić 2 lutego, bo właśnie wtedy obchodzony jest Dzień Naleśnika.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 157
Tradycyjna polska zupa? Oczywiście rosół! Pojawia się zazwyczaj na stole podczas niedzielnego obiadu, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni. Choć wydaje się prosty w przygotowaniu, to tak naprawdę jego gotowanie jest nie lada sztuką.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 13635
Domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania. Sukces tkwi przede wszystkim w cieście.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4957
Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 7297
Pierogi to duma naszej rodzimej kuchni. Wychwalane przez cudzoziemców, największym wzięciem cieszą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Z ich lepieniem możemy uporać się już wcześniej i zamrozić. A jak przygotować elastyczne ciasto, by po ugotowaniu pierogi były miękkie i smaczne?
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 16569
Słodki, lukrowany i zakręcony rogal, zwłaszcza z nadzieniem makowym to tradycyjny wypiek na 11 listopada.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 477
To podstawa jesiennych wypieków i deserów. Są dwa sposoby jego przygotowania – przez pieczenie i przez ugotowanie (np. na parze). Po zblendowaniu można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok.