Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Powidła smażone w kuprowym kotle

Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” w Białośliwiu swoją działalność rozpoczęło w latach trzydziestych XX wieku. Przez ten czas przechodziło wzloty i upadki, ale ostatnie 20 lat można zaliczyć do bardziej pozytywnych. Obecnie w swoich szeregach zrzesza 48 członkiń, którym przewodniczy Irena Bartoszek.

Działalność koła polega na krzewieniu tradycji kulturalnych i obyczajowych wsi polskiej. Chętnie bierzemy udział w różnego rodzaju festynach, konkursach, dożynkach jakie są organizowane na terenie Gminy i Powiatu. Organizujemy spotkania z okazji dni: Babci, Kobiet, Matki i Dziecka. Wyjeżdżamy do kina, teatru oraz na wycieczki krajoznawcze. Od roku 2008 członkinie naszego Koła zajmują się gotowaniem powideł. Są to powidła robione metodą naszych babć, gotowane w kuprowym kotle na wolnym powietrzu i mieszane tzw. Bocianem. Powidła z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem smakoszy. 

                               W naszej Białośliwskiej Gminie

                               Co z przepięknych sadów słynie  

                               Rosną jabłka, grusze, śliwy

                               I to nie są żadne dziwy

                               Że powidła tutaj mamy

                               I skosztować zapraszamy

W roku 2013 i 2014 brałyśmy udział w konkursach kulinarnych zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania Krajna. W konkursie brało udział 16 Kół Gospodyń z terenu całego powiatu pilskiego. Nasze członkinie zajęły za pierwszym razem drugie miejsce, a za drugim -  pierwsze. Po tych sukcesach wytypowano nas do wzięcia udziału  w plebiscycie Głosu Wielkopolskiego na najlepsze KGW. Udział okazał się wielkim sukcesem. Władze powiatu, idąc za ciosem, dały nam szansę, abyśmy reprezentowały Powiat Pilski  na VI Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się w Gminie Kawęczyn (powiat Turek). Po chwili namysłu postanowiłyśmy skorzystać z następnej szansy pokazania się na skalę województwa. „Wielkopolska rolada wołowa z zasmażaną kapustą  i szagówkami” dała  nam dużo satysfakcji oraz zobowiązała nas do zorganizowania następnej edycji Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej. Tyle o sukcesach, o porażkach nie będziemy pisać, one się wszędzie zdarzają, ale na tle sukcesów idą w niepamięć.

                                                                                                         KGW „Włościanki”              

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/wiejskie-zycie/49-historie-kgw/574-kgw-wloscianki-w-bialosliwiu-specjalnosc-powidla-w-kuprowym-kotle?tmpl=component&print=1&layout=default