Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

logo Hotblog

Powiązane ze słowem: porady zdrowie

Papryka - to roślina z rodziny psiankowatych, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Bogactwo odmian warzywa, od słodkiej do bardzo ostrej, daje możliwość wyboru ulubionego gatunku. Do przyprawiania używa się odmian o cienkich ściankach i niewielkich jagodach.

Jeszcze 200 lat temu  przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą, dlatego uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych. Dzisiaj  zaczyna coraz częściej przyciągać uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Do tego jest smaczny, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, a jego wpływ na zdrowie i urodę jest znaczący.

Czyli 25 informacji na temat zielonego warzywa

Soki są źródłem witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych, zawierają błonnik. Rozróżniamy przecierowe i naturalnie mętne. Są one formą na dostarczenie organizmowi porcji warzyw i owoców, w każdych warunkach.

Soczyste, kwaśne i aromatyczne cytryny są najczęściej spożywanymi owocami cytrusowymi na świecie.

Siemię lniane to określenie popularnie stosowane w przypadku nasion lnu zwyczajnego wykorzystywanego jako zielarski produkt leczniczy. Są to niewielkie, płaskie, szarobrązowe nasiona, które po zalaniu wodą ciemnieją oraz znacznie zwieszają swoją objętość, a jednocześnie wytwarzają znaczną ilość śluzu.

Pyłek pszczeli, inaczej nazywany pyłkiem kwiatowym jest znany i używany od wieków, zarówno profilaktycznie, jak i terapeutycznie. To prawdziwy super-food czyli super pożywienie, mające w składzie wszystko to co potrzebne nam do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.

W marcu odbyła się konferencja poświęcona zdrowemu żywieniu w Polsce.

Pieczywo jest źródłem m.in. białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Polscy piekarze oferują różnorodne wyroby wysokiej jakości, mimo to spożycie chleba spada.

Pietruszka zwyczajna jest naszym najbardziej znajomym ziołem szeroko stosowanym jako kucharska przyprawa od ponad 2000 lat, ale rzadko konsumowana samodzielnie.

Chlorella to jednokomórkowy glon słodkowodny. Ze względu na swój unikatowy skład zaliczany jest do kategorii „Super Żywność”. Jednym z krajów, w którym chlorella jest bardzo powszechnie spożywana przez ludzi jest Japonia. Chlorella w swoim składzie zawiera aż 60 % białka, w tym wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

Po pełnym napięcia, zimowym dniu, zafunduj sobie masaż relaksacyjny. Nie musisz od razu biec do salonu piękności. W zaciszu domowym też można go wykonać. A gdy masażystą będzie ukochana osoba - efekt okaże się jeszcze lepszy.

Kiedy lato w pełni  chcemy korzystać z uroków promieni słonecznych. Pamiętaj jednak, żeby zabezpieczać skórę, pić wodę i nosić przewiewne ubrania.

Czyli na co zwrócić uwagę kupując pieczywo?