Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki:

 

Wykonanie:

Dynię obieram, wyjmuję pestki i kroję w kostkę. Zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości dyni. Miksuję blenderem. Jeśli wyjdzie mi papka to dolewam jeszcze wodę i doprawiam solą i pieprzem (lub „jarzynką”). Odlewam pół szklanki zupy i rozpuszczam w niej serek. Do reszty zupy dodaję masło. Zagotowuję. Jajka i mąkę mieszam na jednolitą masę, delikatnie solę. Wlewam cienką strużką na gotującą się zupę, aby były malutkie i drobniutkie. Dodaję rozpuszczony serek. Doprawiam do smaku. Posypuję posiekaną natką pietruszki.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/494-dyniowa-z-lanymi-kluseczkami?tmpl=component&print=1&layout=default