Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:

 

Wykonanie:

Mięso i wędlinę pokrojone w cienkie paski podsmażam z cebulą posiekaną w piórka. Przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję około 20 minut. W tym czasie podsmażam na maśle koncentrat pomidorowy ze startymi na tarce ogórkami. Podlewam kilkoma łyżkami zupy i duszę przez kilka minut pod przykryciem. Jak ogórki zmiękną dodaję je do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami, posiekanym czosnkiem i octem winnym. Doprawiam solą i pieprzem, zagęszczam mąką według uznania. Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Cytrynę kroję w grube plastry i podsmażam na oleju. Podsmażone plasterki wrzucam do zupy na kilka minut przed podaniem. Do każdego talerza wrzucam również po plasterku cytryny i na to wlewam zupę. Wyjaśnię jeszcze, że solianka, a po ukraińsku solanka to tradycyjna, gęsta i kwaśna zupa gotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Uważano ją za potrawę chłopską. Ma kwaśno-słony smak. W internecie krąży mnóstwo różnych odmian solianki. Przepis, który podaję jest prosty i chyba najbardziej zbliżony do tradycyjnego, bo od wielu stosowany jest w kuchni rodziny, która została przesiedlona do Polski zza Buga.

Grzegorz Heluszka
z Wodnik

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/273-solianka?tmpl=component&print=1&layout=default