Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
żurek
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki:

 

Wykonanie:

Kiełbasę, boczek i cebulę kroję w kostkę. Razem z tłuszczem i roztartym czosnkiem podsmażam. Dodaję do wywaru. Wlewam zakwas i razem z majerankiem i przyprawami chwilę gotuję. Mąkę mieszam z wodą i zaciągam żurek. Doprawiam do smaku. Można dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę.

 

Składniki na zakwas:

 

Wykonanie:

Przygotowuję zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu lub szklanym słoju zalewam wrzątkiem 2 szklanki mąki, tak aby powstało rzadkie ciasto. Gdy ostygnie dodaję 1 litr przegotowanej letniej wody, skórkę razowego chleba i roztarty czosnek. Przykrywam gazą, odstawiam na trzy dni w ciepłe miejsce.

Do przygotowania tradycyjnych żurków można użyć gotowych już zakwasów w butelkach dostępnych w większości sklepów spożywczych.

Tagi:
Drukuj
Źródło: http://www.wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/168-zurek-tradycyjny?tmpl=component&print=1&layout=default