Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 1 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 łyżki octu jabłkowego 
  • ½ łyżeczki ziarna kolendry 
  • 2 goździki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • 1 szczypta curry 
Wykonanie:

Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Cukier karmelizuję w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodaję cebulę, czosnek, seler i smażę kilka minut. Dodaję rozgniecione w moździerzu goździki, ziarna kolendry oraz curry. Dolewam ocet. Gotuję kilka minut po czym dodaję pomidory. Smażę aż sos zgęstnieje. Zredukowany sos blenduję na gładką masę. Doprawiam solą, pieprzem, octem i ponownie zagotować od czasu do czasu mieszając. Gorący ketchup przekładam do słoiczków i szczelnie zakręcam. Po wystygnięciu przechowuję w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież