Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
tiramisu brzoskwiniowe
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • 1 olejek waniliowy
  • 250-300 ml świeżo zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 150 ml likieru amaretto (można z niego zrezygnować)
  • 1 puszka brzoskwiń

 

Wykonanie:

Przygotowaną kawę studzę. Żelatynę moczę w odrobinie wody. Brzoskwinie odsączam i kroję w kostkę. Żółtka ubijam z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodaję dobrze zmielony twaróg, a na końcu delikatnie mieszam z ubitą śmietanę i rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej żelatyną. Kawę mieszam z alkoholem (jeśli z niego zrezygnujemy dla migdałowego aromatu możemy dodać do kawy kilka kropel olejku migdałowego). Biszkopty nasączam kawą i układam w przezroczystej misce. Na biszkopty wykładam połowę masy twarogowej. Na nią połowę pokrojonych brzoskwiń i znów nasączone biszkopty, resztę masy i brzoskwiń. Odstawiam do lodówki. Przed podaniem deser posypuję kakao lub startą gorzką czekoladą i dekoruję brzoskwiniami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież