Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 30 minut
Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 250-300 ml świeżo zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
  • biszkopty lub kawałki ciasta biszkoptowego (ja wykorzystuję resztki podlaskiego sękacza)
  • 150 ml likieru amaretto (można z niego zrezygnować)
  • 400 g świeżych lub mrożonych czarnych porzeczek
  • do posypania: kakao, czekolada
  • owoce jagodowe do dekoracji - borówki, maliny lub jagody
Wykonanie:

Czarną porzeczkę zagotowuję z 4 łyżkami cukru i 100 ml wody (nie dopuszczam do całkowitego rozpadnięcia się owoców). Kartoflankę mieszam z odrobiną zimnej wody. Dodaję do gotujących się śliwek. Gorącą masę rozkładam na dno pucharków (ja wykorzystuję do tego najczęściej szklane słoiczki). Jajka ubijam z resztą cukru i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodaję dobrze zmielony twaróg. Zimną kawę mieszam z alkoholem (jeśli z niego zrezygnujemy dla migdałowego aromatu możemy dodać do kawy kilka kropel olejku migdałowego). Biszkopty nasączam kawą i układam na masie porzeczkowej. Na biszkopty wykładam masę twarogową. Odstawiam do lodówki. Przed podaniem deser posypuję kakao lub startą czekoladą i dekoruję świeżymi owocami.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież