Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki na masę serową:
Składniki na masę truskawkową:
ponadto:

 

Wykonanie:

Truskawki kroję na kawałki i zagotowuję z cukrem (bez dodatku wody). Po kilku minutach gotowania odstawiam i dodaję galaretkę. Mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia i odstawiam do przestudzenia. Masa ma mieć konsystencję tężejącej galaretki, ma być gęsta, ale nie twarda. Ser miksuję razem z mlekiem skondensowanym na gładką masę. Dodaję wanilię i ubitą śmietanę z cukrem. Żelatynę moczę w zwykłym mleku. Po napęcznieniu rozpuszczam ją w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej. Dodaję do masy serowej. Wybrane ciasto kroję na większą kostkę. Jeśli są to biszkopty zostawiam je w całości. W szklanym naczyniu rozsmarowuję połowę masy serowej. Rozrzucam na niej kawałki ciasta, a na to wykładam łyżkę połowę masy truskawkowej. Robię to nieregularnie - w deserze nie mają wyróżniać się poszczególne warstwy. Czynności te powtarzam raz jeszcze. Wierzch dekoruję truskawkami. Wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/593-truskawkowy-deser-sernikowy?tmpl=component&print=1&layout=default