Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki na ciasto:
 Pozostałe składniki:
Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) wysmarowanej tłuszczem rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je rozwałkowuję i nakładam na wierzch. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance) i posypuję bakaliami.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/617-makowiec-dla-leniuszkow