Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • jabłka (najlepiej w czerwonej skórce)
  • cynamon
  • jasny dżem bez kawałków owoców, np. morelowy, brzoskwiniowy
  • cukier puder

 

Wykonanie:

Nieobrane jabłka kroję na pół. Po wycięciu gniazd nasiennych każdą połówkę kroję na bardzo cienkie plasterki. Ułożone na talerzu wkładam na chwilę do mikrofalówki i podgrzewam, by zmiękły. Można je też na chwilę ułożyć w sitku nad gotującą się wodą. Ciasto francuskie rozwałkowuję i przecinam na wąskie około 3-centymetrowe paseczki. Każdy pasek smaruję dżemem. Układam na to plastry jabłka lekko je dociskając, tak by końcówki wystawały nad ciasto. posypuję cynamonem. Dołem ciasta przykrywam część jabłek. Zwijam paseczek z jabłkami w rulonik. Wkładam gotową różyczkę w foremkę do muffinek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Gorące posypuję cukrem pudrem.

Ola Dmyterko, Monika Kowalska

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież