Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
do 60 minut
Składniki na babeczki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju 
  • 180 g drobnego cukru 
  • 220 g kwaśnej śmietany 12% 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 500 g owoców
Składniki na masę budyniową:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 3/4 litra mleka (najlepiej Winiary)
  • 0,5 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g margaryny lub masła

 

Wykonanie:

 

W dwóch miskach osobno mieszam składniki suche i mokre. Na końcu do mokrych składników dosypuję suche. Mieszam. Ciasto przekładam do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości. W każdą babeczkę wkładam po 3-4 maliny lub jagody. Piekę w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzę. Z proszku budyniowego i mleka gotuję budyń. Do gorącej masy dodaję margarynę i energicznie mieszam. Nakładam łyżką na babeczki. Dekoruję owocami sezonowymi, najlepiej malinami lub jagodami.

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

 

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież