Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na zielony biszkopt:
  • 450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
  • 2 kostki sera typu „krówka”
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 2 spore garści liści mięty
  • 4 krople aromatu miętowego
  • 1 lub 2 krople zielonego barwnika
Reszta składników:
  • 1 zielona galaretka
  • zielone owoce

Wykonanie:

Rozmrażam szpinak i odsączam z wody. Miksuję jajka z cukrem, wlewam powoli olej dalej mieszając. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodaję szpinak i mieszam łyżką. Wlewam do formy i piekę ok. 1 godz. do tzw. „suchego patyczka” w temperaturze 180°C. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksuję blenderem. Do powstałej pasty dodaję aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki przegotowanej wody. Ser ucieram z cukrem i dodaję ubitą śmietanę. Powstałą masę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję schłodzoną galaretkę, a do drugiej zmiksowaną miętę, aromat miętowy, zielony barwnik i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach ciepłej wody. Zielony biszkopt dzielę na pół. Jeden będzie jako spód, na który na przemian wylewam: masa serowa - masa miętowa - masa serowa - masa miętowa i tak parę razy, aż powstanie wzór zebry (odrobinę masy zostawiam do posmarowania wierzchu placka). Drugim biszkoptem nakrywam masę. Smaruję ją resztą masy. Układam zielone owoce, np. winogrona i zalewam tężejącą galaretką. 

Wioleta Kuczyk
KGW z Kłody

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież