Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Maślane pierniczki
Składniki:

 

Przygotowanie:

Cukier i maślankę gotuję do momentu, aż powstanie lekko brązowy syrop. Dodaję margarynę, smalec, przyprawy, kakao, kawę i miód. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijam z 4 łyżkami cukru na kogel-mogel. Do syropu dodaję mąkę i jajka. Wszystko dokładnie mieszam dodając amoniak. Ciasto powinno być luźne i klejące. Najlepiej przykryć je płócienną ściereczką. Kiedy pozostawiam je na ok. 24 godziny, ciasto gęstnieje i twardnieje, dzięki czemu łatwiej jest je rozwałkować i wykroić pierniczki. Jeśli nie mam na to czasu, do pieczenia pierników przystępuję od razu po wyrobieniu ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - podsypuję mąką. Wycinam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach. Piekę je ok. 15 minut w 180 stopniach.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/42-maslane-pierniczki?tmpl=component&print=1&layout=default