Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • 250 g białego sera
  • 250 g maki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ćwiartki obranych jabłek (może też być marmolada wg uznania)

 

Wykonanie:

Zmielony ser wrzucam do miski, dodaję mąkę, pokrojone w kawałki masło lub margarynę oraz cukier puder i szczyptę soli. Wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do lodówki na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wykrawam szklanką kółka. Na każde układam po kawałku jabłka. Zlepiam w półksiężyce. Piekę 20-25 minut w temp.180°C. Polewam lukrem - najlepiej z domieszką wanilii i soku z cytryny.

Komentarze  


#2 Hotka 2015-07-27 17:04
Witam Pani Kingo :) z jednej porcji średnio wychodzi mi około 25 rogalików w takiej formie - wszystko zależy jak cienko rozwałkuję ciasto i w jaki sposób je zwijam. Jeśli w tradycyjny "rogalikowy" sposób - to jest ich nieco mniej. Proszku nie dodaję. Po upieczeniu ciasto jest bardzo podobne do francuskiego :) Proszę wypróbować i dać znać czy smakowało :)
Cytować
#1 Kinga 2015-07-22 14:50
Ile wychodzi rogalików z tej porcji ciasta? Proszku do pieczenia się nie daje?Rogaliki wyglądają na pulchne.
Pozdrawiam.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież