Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
mazurek
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:

 

Składniki na masę:

 

Wykonanie:  

Mąkę przesiewam, robię dołek, wbija jajko i żółtko. Następnie dodaję posiekaną margarynę oraz cukier. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto, zawijam w folię i wkładam na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie rozwałkowuję i wykładam do przygotowanej formy. Nakłuwam widelcem. Piekę około 20 minut w temp. 180 stopni. Studzę. Śmietankę, cukier, posiekaną margarynę i połamaną czekoladę przekładam do garnka. Zagotowuję. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno siekam lub mielę w blenderze. Mieszam z wiórkami i dodaję do masy. Żelatynę namaczam w odrobinie zimnej wody. Odstawiam na 5 minut. Następnie podgrzewając - rozpuszczam. Przestudzam i dodaję do masy, dokładnie mieszam i odstawiam, aż całkiem ostygnie. Wylewam na zimne ciasto. Dekoruję.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/216-mazurek-kokosowy-z-pomaranczowym-akcentem