Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła ewentualnie margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 4-5 żółtek
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

Składniki na masę jabłkową:
  • 8 kwaskowatych jabłek - obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
  • 2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie pokrojone jabłka razem z wodą duszę pod przykryciem około 15 minut - nie mieszam. Dodaję cukier i cynamon, lekko mieszam. Do masy dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody oraz sok z cytryny. Duszę jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana. Na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę jabłkową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub robię z niego dekoracyjne wzroki, np. kratkę. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem i podaję z lodami - najlepiej śmietankowymi lub bakaliowymi.

Ola Dmyterko
z Chojna

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież