Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz

 

Wykonanie:

Cebulę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa razem z jajkiem i przetartymi przez duże oczka ogórkami. Doprawiam przyprawami i przyprawą maggi Winiary. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub mielę maszynką do mięsa. Dodaję jajka i mąki. Wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję, z której można uformować wałek i nie klei się do rąk. Kroję go na kawałki. Każdą porcję ciasta spłaszczam, nakładam farsz i formuję kluskę. Wrzucam je do osolonego wrzątku. Gotuję około 10 minut od momentu wypłynięcia klusek. Wyciągam łyżką cedzakową na talerz. Można je polać podsmażonym masłem z cebulką i boczkiem. Ja osobiście uwielbiam je z sosem czosnkowym.

Przepis bierze udział w konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/550-kluski-ziemniaczane-z-miesem?tmpl=component&print=1&layout=default