Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • około 60 świeżych, zielonych liści z winogron
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g ryżu,
  • 2 cebule
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • zielona pietruszka
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Umyte liście winogron parzę wrzątkiem. Cebulę drobno siekam i smażę na oliwie. Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Mięso mieszam z jajkami, cebulą, ugotowanym ryżem i posiekaną zieleniną. Dodaję drobno pokrojoną paprykę. Doprawiam solą i pieprzem. Masę nakładam na liście i zawijam małe gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi winogron. Na nich dość ciasno układam gołąbki, zalewam bulionem. Duszę około 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież