Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki:
  • 1 duży kabaczek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy
  • jarzynka
  • konserwowy lub kiszony ogórek
  • jajka (2 do farszu, a reszta zależy od ilości kółek kabaczka)
  • plasterki żółtego sera

Wykonanie:

Kabaczka obieram ze skórki, kroję na 4-5-centymetrowe plastry, usuwam łyżką pestki, nacieram "jarzynką". Odstawiamy na około 1,5 godziny. Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek oraz pokrojone pomidory. Smażę do odparowania soku. Studzę. Dodaję do tego mięso i pokrojony ogórek oraz 2 surowe jajka. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kółka z kabaczka układam na blasze wysmarowanej oliwą. Nadziewam farszem do połowy. Piekę ok 0,5 godz. w 180 stopniach C. Po tym czasie w każde kółko wbijam surowe jajko (możemy zrezygnować z jajka i od razu kabaczka wypełnić w całości farszem). Zapiekam około 10-15 minut. Przed końcem pieczenia na każdym kabaczku kładę plasterek żółtego sera. Podaję ze świeżym pieczywem i sosem czosnkowym.

Komentarze  


#2 Hotka 2015-08-31 13:42
Witam serdecznie :))) jasne że może mi Pani mówić po imieniu :))))będzie mi bardzo miło :)))) tym bardziej cieszę się, że korzysta Pani z moich przepisów :) i będę się cieszyć za wszelkie przesłane uwagi i zdjęcia :))))
pozdrawiam życząc miłego dnia :))))
Cytować
#1 Krystyna 2015-08-06 13:45
Ja podobną potrawę robię z cukinią, ale przekrawam ją wzdłuż ( mniej roboty z nadziewaniem ) - po wydrążeniu z niej miąższu, nadziewam takie łódeczki, też mięsem mielonym, które łącze z różnymi warzywami ( pomidor, cebula, marchewka, miąższ z cukinii ... ) i pieczarkami. Pod koniec pieczenia plastry żółtego sera na wierzch :)
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież