Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
żeberka
średnio trudne
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki:

 

Sos:

 

Wykonanie:

Do średniej wielkości garnka wkładam umyte żeberka i liście laurowe. Wodę, brązowy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam i tą miksturą zalewam mięso. Płyn powinien przykryć mięso. Jeśli jest go za mało, to dodaję nieco wody. Całość wstawiam na ogień i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i gotuję jeszcze przez około 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Żeberka zostawiam w wodzie aż do ostygnięcia.

Przygotowuję sos: cebulkę siekam, czosnek przeciskam przez praskę, cebulę i czosnek podsmażam na oleju, dodaję pomidory z puszki, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam chili, oregano, pieprzem ziołowym oraz dowolnym ostrym sosem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję wszystko jeszcze przez 5 minut, aby zredukować nadmiar płynu. Żeberka wyjmuję z wody, w której się gotowały i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na ruszcie i grilluję aż będą brązowe i ładnie zglazurowane. Podaję polane przygotowanym sosem.

Tagi:
Drukuj
Źródło: http://www.wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/374-zeberka-po-meksykansku