Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki:

 

Wykonanie:

Oczyszczony schab kroję w plastry grubości około 1 cm. Mięso dokładnie przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam przynajmniej na 20 minut. Boczniaki (ewentualnie pieczarki) drobno siekam. Cebulę i oczyszczoną paprykę kroję w drobną kostkę, pietruszkę drobno siekam, a czosnek rozcieram przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam z majonezem i ketchupem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładam na poszczególne kawałki mięsa, ułożone na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut. Kiedy mięso będzie miękkie posypuję wszystko startym żółtym serem (lub układam jego plastry na wierzchu) i zapiekam przez około 10 minut (podkręcam temperaturę do około 200 stopni C). Podaję z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z pomidorów i sałaty. 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/370-zapiekany-schab-z-boczniakowym-farszem?tmpl=component&print=1&layout=default