Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 0,5 kg boczniaków (mogą być też pieczarki)
  • 1 słodka, surowa papryka
  • 150 g gęstego majonezu (najlepiej Winiary)
  • 150 g pikantnego ketchupu
  • 2 cebule
  • 150 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

 

Wykonanie:

Oczyszczony schab kroję w plastry grubości około 1 cm. Mięso dokładnie przyprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam przynajmniej na 20 minut. Boczniaki (ewentualnie pieczarki) drobno siekam. Cebulę i oczyszczoną paprykę kroję w drobną kostkę, pietruszkę drobno siekam, a czosnek rozcieram przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam z majonezem i ketchupem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładam na poszczególne kawałki mięsa, ułożone na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut. Kiedy mięso będzie miękkie posypuję wszystko startym żółtym serem (lub układam jego plastry na wierzchu) i zapiekam przez około 10 minut (podkręcam temperaturę do około 200 stopni C). Podaję z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z pomidorów i sałaty. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież