Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Pierogi z rabarbarem
średnio trudne
2-4 osoby
do 2 godzin

 

Składniki na ciasto:

 

Składniki na farsz:

 

Pozostałe składniki:

 

Wykonanie:  

Mąkę, olej i jajko mieszam widelcem dolewając wodę - tyle wody, ile pochłonie mąka. Zagniatam ciasto i nakrywam, żeby nie wyschło. Rabarbar obieram, opłukuję, osuszam i kroję w drobną kostkę (grube ogonki można przekroić wzdłuż). Podobnie postępuję z truskawkami. Przekładam do miski, dodaję cukier, bułkę tartą, mieszam. Ciasto rozwałkowuję, kubkiem (lub szklanką) wykrawam krążki. Na każdy krążek nakładam porcję rabarbaru - około 2 łyżeczek, sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej wody, gdy wypłyną chwilę pogotuję i wyjmuję. Podaję na ciepło ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Z podanej porcji powinno być około 35 pierogów.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/260-pierogi-z-rabarbarem