Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
pyzy
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:

Pyzy:

  • 1 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • sól

 

Sos waniliowy:

  • 0,5 l śmietanki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Pyzy:

Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, część cukru i połowę ciepłego mleka. Do pozostałej części ciepłego mleka dodać resztę cukru troszkę mąki i pokruszone drożdże. Zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać do pozostałych składników. Wyrobić dobrze ciasto. Z ciasta urwać kawałki i formować kulki. Można wycinać szklanką lub literatką. Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką stolnicy i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 minut. W dużym garnku zagotować trochę wody, umieścić sito do gotowania na parze nad wodą, układać luźno pyzy. Na dużym sicie jednorazowo nie więcej niż 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną. Zakryte gotować ok. 12-15 min. W tym czasie nie wolno ich odkrywać, ponieważ mogą upaść.

Sos waniliowy:

Mąkę rozmieszać w 0,5 szklanki śmietanki, resztę śmietanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotującą śmietanę wlać rozmieszaną w śmietanie mąkę. Mieszając zagotować.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież