Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
gzik
łatwe
2 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 25 dag białego sera (twarogu półtłustego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 4 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany 12%,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • masło

Wykonanie:

Wielkopolskie „pyry z gzikiem” najlepsze są z ziemniakami gotowanymi w „mundurkach”, czyli w łupinach. Wówczas ziemniaki przed gotowaniem dokładnie szoruję. Można je też ugotować po wcześniejszym obraniu z łupin. Wtedy do gotującej wody dodaję sól. Biały ser rozgniatam widelcem, dodając około 4 łyżek kwaśnej śmietany, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony drobno szczypiorek i cebulę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Tak naprawdę ilość dodanej śmietany zależy od jakości białego sera oraz konsystencji gziku, jaką chcę uzyskać. Jeśli ma być bardziej aksamitny i rzadszy, to dodaję więcej śmietany. Jeśli ma być gęstszy, wówczas dodaję jej mniej. Obrane z łupin ziemniaki posypuję posiekanym koperkiem. Podaję z masełkiem.

Komentarze  


#1 Piotr 2020-03-01 20:14
Ja dodaję śmietanę 30tkę i trochę mleka jeśli jest za gęsta (gzika, bo u nas tak się mówi :) ) i sama cebula - bez czosnku.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież