Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
kociołek
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 2 cebule,
  • niezbyt duża główka kapusty (może być również pekińska),
  • 300 g boczku,
  • 1 kg kiełbasy chłopskiej,
  • 200 g słoniny,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki czyszczę i kroję w plasterki. Dno i boki brytfanki (zwanej również gęsiareczką), kociołka lub naczynia żaroodpornego wykładam słoniną (w wersji mniej tłustej wysmarować tłuszczem). Na słoninę układam liście kapusty, na nie kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, pietruszki, selery, boczku i kiełbasy. Przyprawiam, po czym układam kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, które przykrywam liśćmi kapusty. Naczynie szczelnie zamykam i wstawiam do piekarnika (w zależności od naczynia można je również włożyć do palącego się niezbyt dużego ogniska). Piekę około godziny (jeśli w piekarniku to w temperaturze ok. 200 stopni C).

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież