Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 6037
Grzybobranie to niemal sport narodowy Polaków. Jak tylko zaczyna się sezon, kto tylko może rusza z koszykiem lub wiaderkiem w leśną głuszę. Kiedy już ich uzbiera zadowalającą ilość, zastanawia się co z nimi począć. Na ogół jedne przeznaczamy do suszenia, inne marynujemy, zamrażamy, albo spożywamy na świeżo - w sosach, zupach czy farszach. Choć ich walory odżywcze pozostawiają wiele do życzenia, trudno wyobrazić sobie świąteczne przysmaki bez suszonych grzybów, które nadają niepowtarzalnego smaku zupom, pierogom czy potrawom z kapusty.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 8815
Sezon na ogórki w pełni. Wykorzystajmy ten fakt, by je zakisić. To mało skomplikowana czynność.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 1649
Jagody - niebieskie owoce lata, słodkie, bardzo aromatyczne i charakterystyczne.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 9612
Nie ma nic lepszego w upalne dni, jak porcja zimnych lodów. Wyśmienicie smakują, schładzają organizm, a nawet poprawiają nastrój.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 360
Czerwiec jest miesiącem, w którym na straganach i w sklepach pojawiają się najbardziej wyczekiwane owoce sezonowe - truskawki. Zgodnie z raportem opublikowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa truskawki są również najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w naszym kraju.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 9104
Białe czy zielone? Gotowane czy zapiekane? A może kiszone lub zmiksowane? Szparagi można jeść w dowolnej postaci. Wybór jest kwestią naszego gustu. Musimy jednak pamiętać, że sezon na te warzywa nie trwa długo.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 8047
Długi majowy weekend to czas, w którym wielu z nas rozpoczyna sezon grillowy.