Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?

Wykorzystując resztki, nie tylko nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucamy jedzenie do kosza, ale także zaoszczędzimy na kupnie kolejnych produktów. Przy porządkowaniu półek w lodówce zwróćmy uwagę, co możemy zamrozić. Do zamrażarki nadają się mięsa, chleb, bułki, paszteciki do barszczu, a nawet pasztet. Z pewnością nie możemy mrozić jajek,soków, majonezu, bananów czy sałaty.

Jak wykorzystać produkty:

- pieczone mięso, wędliny, kiełbasy - mogą stanowić dodatek do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty, zupy gulaszowej lub forszmaku. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki, np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób otrzymamy pyszną przystawkę. Kiełbasy i wędliny to też doskonała baza do przygotowania smacznego leczo

- warzywa i owoce - to świetna podstawa pysznych koktajli. Owoce można również zapiec pod kruszonką lub przygotować z nich sałatkę, a warzywa dodać do zupy lub gulaszu, albo wykorzystać je do przygotowania sałatek i zapiekanek z ryżem lub makaronem,

- pieczywo - czerstwe bułki lub chleb można wysuszyć i zetrzeć na tarce. Bułki można także namoczyć i dodać do kotletów mielonych. Z kolei pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju z dodatkiem czosnku i ziół kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup i sałatek. Słodkie pieczywo (np. chałkę) warto wykorzystać jako bazę do tostów francuskich,

- ciasta - jeśli zostały wam kawałki zeschniętej babki, biszkopty, pierniki czy herbatniki, wystarczy je zmielić i wykorzystać do zrobienia bajaderek lub trufli. Biszkopty nasączone alkoholem można ułożyć na dnie pucharków, na to bitą śmietanę lub masę z serka mascarpone z garścią owoców lub bakalii na wierzch.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież