Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Bez aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia.

To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Ten popularny napój charakteryzuje się połączeniem niesamowitego smaku i aromatu, któremu uległa już niejedna osoba. Samo słowo „kawa” pochodzi od arabskiego słowa „kahwe”, które znaczy „wino, napój roślinny”. Natomiast do większości języków europejskich przeniknęło przez tureckie słowo „kahve” oraz powstałą od niego włoską nazwę „caffe”. Sporządzona jest z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instancji ziaren kawowca, najczęściej w postaci gorącej.  

Właściwości kawy  

O pobudzających właściwościach kawy wiadomo powszechnie. Jak to się dzieje, że napój niweluje dopadające nas zmęczenie? Zawarta w kawie kofeina przyśpiesza akcję serca oraz na krótko podnosi ciśnienie krwi. Ponadto naczynia krwionośne oskrzeli rozszerzają się, przez co organizm jest lepiej dotleniony. Znika także zmęczenie, co jest rezultatem blokującej receptory przekazujące komunikat o potrzebie snu, kofeiny w mózgu. Co więcej, dzięki spożyciu kawy zwiększają się reakcje umysłowe, usprawnia się percepcja, odbieranie wrażeń zmysłowych, komunikacja ze środowiskiem, postrzeganie oraz kojarzenie. Zwiększa się także wytrzymałość fizyczna i polepsza koordynacja motoryczna. Jednak nie jest to jedyne działanie tego czarnego napoju. Kolejna właściwość kawy zainteresuje osoby zmagające się z alergią. Istnieją badania, które dowodzą, że łagodzi ona objawy choroby oraz zmniejsza wydzielanie histaminy (substancji, która uczestniczy w reakcjach alergicznych) przez organizm. Dzięki zawartej w niej kofeinie zapobiega i łagodzi skutki ataków alergii. Badania potwierdzają także, że spożywanie kawy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby. Znaczący wpływ na to ma zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Ponadto kofeina stanowi ochronę miąższu wątroby przed uszkodzeniem.

Jak kawa trafiła do Polski?

 W naszym kraju pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1638 roku, w formie tureckiej. Określenie to używane jest po dziś dzień, ponieważ wielu ludzi używa sformułowania „kawa po turecku” w odniesieniu do napoju powstałego z zalania wrzątkiem zmielonych ziaren kawowca. Wiadomo też, że jej miłośnikami byli Jan III Sobieski oraz Bohdan Chmielnicki. W Polsce zachwyt aromatycznym napojem nie nastąpił jednak od razu. Na początku uważano ją za niesmaczną, a nawet szkodliwą. Jednak na przełomie XVII i XVIII wieku zyskała większą popularność. Warto wiedzieć, że początkowo kawa spożywana była przez elity, a dopiero od XVIII w. stała się już bardziej popularna i dostępna.

Gatunki i rodzaje kaw

Na sklepowych półkach dominuje arabika. Jest ona uprawiana w Afryce, Ameryce Południowej oraz w Azji. Jej ziarna są stosunkowo twarde, a napar bardzo aromatyczny. Drugim gatunkiem jest robusta, bardziej gorzka, z większą zawartością kofeiny. Rodzajów kawy mamy oczywiście znacznie więcej, m.in.: kenijska - uważana za jedną z najlepszych, Kibo Chagga produkowana w Tanzanii, Black Ivory Coffee - najdroższa kawa świata otrzymywana z niestawionych ziaren kawy spożytych uprzednio przez łaskuna, brazylijska Minas, arabika ze Sierra Madre, Kolumbia Supremo, Maragogipe z Meksyku czy też Kostaryki.

Kawę można pić także na wiele sposobów. I tak jedni spożywają ją sypaną, drudzy rozpuszczalną, jeszcze inni dodają do niej mleko, cukier bądź pozostawiają czarną. Także w restauracjach spotykamy się z szerokim wyborem kawy. Jednak czy zawsze wiemy, co kryje się za tajemniczą, często trudną do wymówienia nazwą?

Espresso. Najbardziej klasyczna kawa, która jest bazą wielu napojów kawowych. Idealnie przyrządzoną poznaje się po kremowej piance na powierzchni. Jak należy je serwować? Najlepiej w niewielkich filiżankach wraz ze szklanką wody.

Espresso cafe mocha składa się z mocnego i gorącego naparu kawy, równie ciepłej czekolady oraz mleka. Składniki te są wlewane do wysokiej szklanki tak, aby każda utworzyła osobną warstwę.

Espresso ristretto to aromatyczne i gęste espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego.

Espresso macchiato bazuje na esencjonalnym klasycznym naparze, do którego dodaje się odrobinę spienionego mleka. Podaje się je, podobnie jak tradycyjne espresso, czyli w niedużych filiżankach z porcelany lub porcelitu.

Macchiato to pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.

Caffe latte po włosku znaczy nic innego, jak kawa z mlekiem. Podaje się ją w większych naczyniach: wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Co ciekawsze, Francuzi mają zwyczaj spożywania tej kawy wraz z rogalikami do śniadania.

Cappuccino to kawa przygotowana z espresso, gorącego mleka oraz mlecznej pianki uzyskanej przy pomocy spieniacza.

 Czy wiecie, że... czyli kawowe ciekawostki

 Istnieje kawa, której kilogram kosztuje około 1000 Euro. Luwak, bo tak brzmi jej nazwa to kawa, której ziarna pozyskiwane są z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada jedynie najlepsze owoce kawowca. To właśnie częściowo nadtrawiona w żołądku tego zwierzęcia kawa traci swój gorzki smak, a napój z nich wyrabiany zyskuje nowy, łagodny aromat. Głównymi konsumentami tego trunku są Stany Zjednoczone oraz Japonia.

Zielona kawa, czyli taka, która uprzednio nie została uprażona, może być przechowywana przez cały rok w suchym i zimnym pomieszczeniu. W ten właśnie sposób nie traci swoich właściwości smakowych. Niestety po poddaniu ziaren prażeniu, ich smak oraz aromat zacznie powoli zanikać.

Słowo cappuccino powstało dzięki połączeniu kilku języków. Termin ten swój początek bierze w XVI wieku i zapoczątkowany został przez mnichów z orderu kapucynów. Włoski składnik cappuccino pochodzi od słowa kaptur, które jest elementem ubioru mnichów. Następnie powstał francuski wyraz „capuchin”, który został zapożyczony z języka angielskiego. Inna wersja, która związana jest z powstaniem tego słowa, głosi, że ciemny kolor kawy przypomina strój mnicha, natomiast znajdująca się na wierzchu „czapeczka” z bitej śmietany kojarzy się z mnisimi włosami.

Kawa może wspomagać odchudzanie, ponieważ kofeina obniża apetyt, przyspiesza zużycie kalorii i procesy metaboliczne organizmu. Zaś w połączeniu z dietą i ćwiczeniami zwiększa szanse zwalczenia nadwagi o 20%.

 Tekst powstał na podstawie materiału Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież