Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Biszkopt

Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych powinien być pulchny, delikatny i wilgotny. Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt.

 Ilość jajek dobieram i wielkości potrzebnego biszkoptu. Zasada, której zawsze się trzymam jest taka, że ile jajek - tyle łyżek cukru i mąki, np. 5 jajek to 5 łyżek cukru i 5 łyżek mąki. Mąkę zawsze dzielę i 2/3 porcji to mąka pszenna, a 1/3 – kartoflanka (mąka ziemniaczana). Jeśli chcę wzbogacić smak biszkoptu, to mąkę ziemniaczaną zastępuję budyniem o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mniej więcej na porcję 3 jajek używam ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę wody.

Komentarze  


#2 Hotka 2017-03-30 08:27
Witam :) w kuchni używam swojskich jajek, które na ogół są średniej wielkości. Zawsze nabieram łyżkę mąki i cukru z delikatnym czubkiem - nigdy płaską i biszkopt zawsze mi wychodzi :)
Cytować
#1 Anna 2017-03-29 20:43
Jajka mamy różne Np M,L XL i do jajka XL też łyżkę mąki i łyżkę cukru może jeszcze płaską
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież