Ja tu byłam
Jakich przypraw używamy w kuchni? Jak smakuje suszony rozmaryn lub imbir? Jak przygotować domowe pączki? Na te i wiele innych pytań odpowiadano podczas pierwszych warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Smaki i smaczki Ziemi Bojanowskiej - zdrowa kuchnia regionalna”, realizowanego przez radne z gminy Bojanowo (powiat rawicki).
Ciasta i desery to słodka „kropka nad i” okolicznościowych spotkań, przyjęć, wesel, chrzcin, jubileuszy czy urodzin. O tym, jak bogaty wachlarz smaków i form czeka na potencjalnych łasuchów można się było przekonać na Targach Ślubnych, zorganizowanych przez cukiernię Joker w Miejskiej Górce.
Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem.
Gruzińskie jedzenie, o którym można powiedzieć tylko jedno: niebo w gębie!
Tym razem jutrosiński "Szwagier" zabrał nas w podróż do Meksyku.
Zdrowa i prosta – tak zazwyczaj postrzegana jest kuchnia grecka. Charakteryzuje się, m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb.
W Poznaniu miała miejsce wielka uczta regionalnej polskiej kuchni, tradycyjnych receptur oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wszyscy amatorzy żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach mogli spróbować, m.in. wędlin, serów - smażonych, kozich czy dojrzewających, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw czy olei tłoczonych na zimno.