Ja tu byłam
Power pomidorówka, pudding dla luzaka, napój radości, kanapki długiego życia, pasta słonecznikowa superbohatera i pasta twarogowa dla sprawnego mózgu to tylko niektóre z potraw, jakie przygotowywali uczniowie biorący udział w projekcie „Rośliny na widelcu - pracownia kulinarna zdrowego ucznia”, przygotowanym przez Fundację Rodziny Duda im. Maksymiliana Duda.
W grudniu w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbył się XV Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw Wigilijnych ,,Gwiazdka 2016”.
Prawie 30-osobowa grupa scholi „Pociąg do Nieba”, działająca przy parafii św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Słupi Kapitulnej piekła „Katarzynki”, które przy okazji parafialnego odpustu mogli nabyć uczestnicy mszy świętych.
Ciasta makowe były bohaterem konkursu kulinarnego podczas tegorocznego Forum Kobiet w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie, zorganizowanego przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
15 dań, w których jednym ze składników był ziemniak, można było degustować podczas XI Święta Ziemniaka w dolnośląskim Piękocinie.
Po raz szósty w tamtejszym arboretum odbył się Śląski Festiwal Kapusty, łączący w przepięknej scenerii polską tradycję ze znakomitą zabawą.
Nie zawiódł się ten, kto odwiedził tegoroczne Targi Smaki Regionów w Poznaniu - święto żywności regionalnej, certyfikowanej i wytwarzanej tradycyjnymi metodami.