Ja tu byłam
15 dań, w których jednym ze składników była dynia, można było degustować podczas Festiwalu Dyni w dolnośląskim Piękocinie.
Faszerowany kalafior, schab w zalewie pomidorowej, wieprzowina po angielsku, boczek rolowany z ziołami, rolada serowa ze schabem i pieczarkami, karkówka z żurawiną - tych dań mógł spróbować każdy kto wybrał się w niedzielę do Gołaszyna.
W poszukiwaniu smaków francuskiej kuchni.
Z serkiem waniliowym, czekoladą, owocami i bitą śmietaną, ze szpinakiem, kurczakiem i serem fetą to tylko niektóre z naleśnikowych propozycji, które czekały na osoby, które przyjechały zasmakować propozycji kulinarnych „Biby Naleśnikowej” - jednodniowej imprezy, zorganizowanej przy Ośrodku Kultury Chazackiej* w Chojnie przez Stowarzyszenie KGW „Chojnianki”.
Wyśmienite dania, regionalne przysmaki polskiej kuchni, znakomite wina to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekały na gości, którzy odwiedzili w czerwcowy weekend wrocławską Halę Stulecia.
Po dwuletniej przerwie powrócono w gminie Miejska Górka do organizacji „wielkanocnego stołu”. Tym razem spotkanie przygotowano pod hasłem: „Wielkanocny Stół - kreatywni i wierni tradycji”.
Siemowo (gm. Gostyń) na jeden dzień stało się sernikowym centrum Wielkopolski. To tam panie z Koła Gospodyń Wiejskich zorganizowały konkurs pod hasłem „Sernik od wieków najlepszy wśród wypieków”.